Author: Angelovski

Крајно време е за наука

Крајно време е за наука! Втор конгрес на НАкС   Независниот академски синдикат (НАкС) на 31 октомври 2020 година ќе го одржи својот втор конгрес, заокружувајќи период од четири години од работењето на синдикатот. Во услови на пандемија, конгресот ќе се одржи онлајн. Во овие четири години се боревме да ги подобриме условите во високото образование и науката, иницирајќи дискусија за проблемите и застапувајќи долгорочни решенија. Во фокусот на нашата измината работа беа: – учество во изработка на новиот ЗВО, заснован на идеите зачнати од Професорскиот пленум; – изработка на анализа на универзитетската автономија, каде преку споредба со други...

Повеќе...

За улогата на синдикатите за високо образование во нашите општества

За улогата на синдикатите за високо образование во нашите општества Фокус: солидарност, финансирање, развој на синдикализмот, колективни договори, автономија версус автократија ГОСТИ: проф. Петар Перван (Nezavisni Sindikat Znanonosti i Visokog Obrazovanja), проф.Горазд Ковачиќ (Visokošolski Sindikat Slovenije – VSS) проф. Томислав Живановиќ (Nezavisnost – Granski Sindikat Prоsvetnih Radnika Srbije), проф. д-р Елена Џукеска (Независен академски синдикат) Модератори: проф. Мира Беќар (НАкС) и доц. д-р Весна Попоска (НАкС)   За улогата на синдикатите за високо образование во нашите општестваФокус: солидарност, финансирање, развој на синдикализмот, колективни договори, автономија версус автократијаГОСТИ: проф. Петар Перван (Nezavisni Sindikat Znanonosti i Visokog Obrazovanja), проф.Горазд Ковачиќ (Visokošolski...

Повеќе...
Scroll Up