Македонија - единствена земја во Европа што 10 години немала конкурс за национални научноистражувачки проекти

Подготвил: Весна Ивановска-Илиевска / vesna.ivanovska@fakulteti.mk Лектор: Ивана Кузманоска По тоа сме единствени во Европа и многу пошироко, вели проф. д-р Виктор Стефов од Институтот за хемија при Природно-математичкиот факултет во Скопје Во Македонија десет години нема конкурси за национални научноистражувачки проекти. По тоа сме единствени во Европа и многу пошироко, вели проф.

НАкС бара разјаснување на член од Уредбата за избор на органи и за мандати на високообразовните установи - 24 Инфо

Независниот академски синдикат (НАкС), кој реагира на постапката за избор на ректор на Скопскиот универзитет почната од актуелниот ректор Никола Јанкулковски, денеска до Владата достави барање за автентично толкување на Уредбата за примена на законот за високото образование за време на вонредна состојба. Барањето на НАкС содржи седум прашања...

НАкС: Ректорот на УКИМ брза за избори во услови на вонредна состојба

Независниот академски синдикат (НАкС) реагира што ректорот на Универзитeтот „Св. Кирил и Методиј", проф. д-р Никола Јанкуловски ја продолжил постапката за избор на нов ректор во услови на вонредна состојба. Синдикатот веќе укажа на постапката почната кон средината на март, кога на онлајн-седница на Ректорската управа се донела одлука за закажување избори на нов ректор.

НАкС: На универзитетите постои системска корупција

Независниот академски синдикат (НАкС) бара итно да се воспостават критериуми за финансирање на универзитетите и на научните институти, како и потпишување колективен договор за регулирање на платите. За проблемите и предизвиците на финансирањето на високото образование и науката НАкС денеска организира трибина, јави МИА. Проф.

Независниот академски синдикат очекуваат од новата влада разбирање за проблемите во високото образование

Не постојат критериуми за финансирање на факултетите и институтите, ниту за формирање на платите на професорите и научниците, предупредуваат од независниот академски синдикат. Поради таквата состојба на факултетите со години наназад се негува така наречената системска корупција, кој е во две насоки. Едната е нанадвор, кон власта, а другата навнатре, односно кон студентите.

ТРИБИНА: ПРОБЛЕМИ И ПРЕДИЗВИЦИ НА ФИНАНСИРАЊЕТО НА ВИСОКОТО ОБРАЗОВАНИЕ И НАУКАТА ВО РСМ | НАКС

НЕЗАВИСЕН АКАДЕМСКИ СИНДИКАТ (НАкС) ПРОЕКТ: „ФИНАНСИСКА ТРАНСПАРЕНТНОСТ И ОТЧЕТНОСТ ВО ВИСОКОТО ОБРАЗОВАНИЕ И НАУКАТА ВО РСМ" ТРИБИНА: ПРОБЛЕМИ И ПРЕДИЗВИЦИ НА ФИНАНСИРАЊЕТО НА ВИСОКОТО ОБРАЗОВАНИЕ И НАУКАТА ВО РСМ АГЕНДА НА НАСТАНОТ Датум: 24. февруари 2020 год. Време: 13.00 - 16.00 часот Место: Културен центар „Кино култура", ул. Луј Пастер бр.

Тројански коњ во автономијата на универзитетите во Македонија

Подготвил: Весна Ивановска-Илиевска / vesna.ivanovska@fakulteti.mk / Сребра Ѓорѓијевска / srebra.gjorgjijevska@fakulteti.mk Лектор: Ивана Кузманоска Во година пред парламентарни и ректорски избори, својот став го кажаа повеќе членови на синдикатите Ако државата преку ректорите на јавните универзитети се обиде на мускули да го донесе колективниот договор за вработените во високото образование, Независниот академски синдикат (НАкС) ќе бара помош и поддршка од меѓународната заедница, вели проф.

НАкС: Во МОН нѐ уверуваа дека не иницирале нов синдикат

Претставниците на Независниот академски синдикат (НАкС) денеска на средба во МОН со министерот за образование и наука Арбер Адеми и вицепремиерката Мила Царовска биле уверувани дека тие не иницирале и не се одговорни за основање синдикати на јавните универзитети. Од владините претставници им било ветено и дека до крајот на денот ќе бидат разгледани нивните аргументи и предлози.

НАкС: Во МОН нè уверуваа дека не иницирале нов синдикат

Преставниците на Независниот академски синдикат (НАкС) денеска на средба во МОН со министерот за образование и наука Арбер Адеми и вицепремиерката Мила Царовска биле уверувани дека тие не иницирале и не се одговорни за основање синдикати на јавните универзитети. Од владините претставници им било ветено и дека до крајот на денот ќе бидат разгледани нивните аргументи и предлози.

Колумна: Слободен универзитет - институција способна да го менува светот

За да бидеш студент, треба индексот да ти е книшката што најмногу ја сакаш, а не членската од партија Денес е првиот академски час на универзитетите низ државата. Наместо како свечен чин за вовед во научните води, студентите го започнуваат обременети со грижи и проблеми.

Топ Тема (09.10.2019): Квалитетот на образованието паѓа, но се таложат проблемите

Квалитетот на образованието паѓа, но се таложат проблемите. Зошто сите соседни држави вложуваат повеќе во образованието? Какво е влијанието на политиката во универзитетите? Дали со ветинг на професорите може да се подигне нивото на науката? Во Топ тема дебатираат универзитетските професори Маја Стевановиќ, Гордана Попсимонова, Башким Зибери и Виктор Стефов.

Средствата што се издвојуваат од буџетот за образование меѓу најниските во Европа

Буџетот за образование во Република Северна Македонија е прилично недостапен и нереализиран. Средствата што се издвојуваат од државниот буџет во образование се меѓу најниските во Европа - изнесуваат околу 3,7% од БДП и само четири европски земји имаат пониско ниво. Сето ова влијае врз квалитетот на

Беќар: Синдикатот е моќна алатка за промени

Иницијативата за дигитално граѓанство Res Publica овозможува сеопфатна професионална дискусија за подобрување на медиумските и комуникациските политики и стандарди, ја јакне улогата на академската и стручната заедница во јавните политики и овозможува стратешко учество на граѓанското општество во штитењето на јавниот интерес во Македонија.

Младите и синдикатите - (не)раскинлива врска зависна од секојдневието

Не е тајна дека млади работат без или со договор на определено време. Работат подолго од договореното, а земаат помала плата од колегите. Некои фирми им ја покажуваат излезната врата откако ќе чујат дека се малолетни, а млади луѓе трпат и злоупотреби од газдите само да не бидат избркани од работа.

Стевановиќ - Стихијно се стипендираат студенти во странство

Професорке Стевановиќ, наталожените проблеми во високото образование ги донесоа големите протести на студентите и професорите пред неколку години. Што се смени од тогаш и дали гледате дека оваа влада има заеднички интерес со академската заедница да инвестира во образованието? Во смисла на обезбедување подобри материјални услови на факултетите и нивна финансиска одржливост.

Стевановиќ: Стихијно се стипендираат студенти во странство

Генерално нема ништо лошо во тоа да се стипендираат млади луѓе на престижни универзитети, но овој проект и тогаш, а и сега се спроведува без никаква логика, без никаква дефинирана конкретна потреба, ниту цел, ниту механизми за мерење коишто ги дава, вели професор Маја Стевановиќ од ФДУ во неделното интервју на Радио Слободна Европа.

Првомајски марш на ССНМ - Останува неизвесноста во новинарската професија - МИА

Скопје, 1 мај 2019 (МИА) - Сите новинари работат со прекршени работнички права, професијата е неизвесна, работат во нерегуилирани услови, поради што не може да се очекува регулирано новинарство. Оваа порака ја испрати денеска претседателот на Самостојниот синдикат на новинари и медиумски работници..

Средба на НАкС со Адеми за платите во високото образование и науката

Независниот академски синдикат (НАкС) соопшти дека негови претставници вчера имале средба со министерот за образование и наука Арбер Адеми, на која изразиле несогласување со зголемување од пет проценти на платите во високото образование и науката од страна на Владата предвидено за септември оваа година.

НАкС: Образованието е клучно за развој на општеството, потребно е конечно покачување на платите

Претставници на Независниот академски синдикат (НАкС) на средба со министерот за образование и наука Арбер Адеми побарале барање за интервентно покачување на платите во висина од 20%, за што била понудена проекција на буџетското зафаќање. Исто така, бараат висината на платите да се пресметува соглас

Средба на НАкС со Адеми за платите во високото образование и науката

Независниот академски синдикат (НАкС) соопшти дека негови претставници вчера имале средба со министерот за образование и наука Арбер Адеми, на која изразиле несогласување со зголемување од пет проценти на платите во високото образование и науката од страна на Владата предвидено за септември оваа година.

Остра дебата на УКИМ за новиот Статут

Сенатот на УКИМ не го изгласа предлогот на дел од професорите кои бараа можност на факултетите да станат самостојни правни субјекти. Иако новиот Закон за високо образование ја предвидува можноста со финансиите да управуваат самите факултети, односно дезинтеграција на буџетските средства, само мал дел од сенаторите беа за оваа одлука.

Остра дебата на УКИМ

Uploaded by Televizija 24 on 2018-06-26.