Соопштение за јавност

  СООПШТЕНИЕ ЗА ЈАВНОСТ   Ја известуваме јавноста дека до Независниот академски синдикат (НАкС) пристигна известување во врска со нашиот поднесок доставен на 27.01.2020 до Државниот инспекторат за труд, во кој изнесовме наводи дека со спроведувањето на иницијативата...

НАкС со барање до Собранието на РСМ да го реализира најавеното покачување

Денес, Независниот академски синдикат (НАкС) испрати допис до Собранието на Република Северна Македонија, во кој бараме да се усвои Законот за дополнување на Законот за исплата на платите во РСМ по скратена постапка, со што ќе се реализира најавеното покачување на...

НАкС оствари средба со претседателот Пендаровски

Во текот на вчерашниот ден (07.02.2020), Независниот академски синдикат (НАкС) оствари средба со претседателот на државата, г-н Стево Пендаровски. НАкС го претставуваа Маја Стевановиќ, Мирјана Најчевска, Бранимир Јовановиќ, Виктор Стефов и Елена Џукеска. На средбата...

Соопштение за медиуми

    СООПШТЕНИЕ ЗА МЕДИУМИ     Сметајќи дека академската, како и пошироката јавност треба да биде објективно и целосно информирана во врска со делувањето на постојните синдикати во високото образование, за актуелното покачување на платите на вработените на јавните...

Соопштение од Независниот академски синдикат (НАкС)

    СООПШТЕНИЕ ДО ЈАВНОСТ     Денес, 28.01.2020 година, претставници на НАкС остварија средба со Министерот за образование и наука Арбер Адеми и Заменик претседателката на Владата на РСМ Мила Царовска. Ја поздравуваме заинтересираноста на Владата да се вклучи во...

Синдикат на културата на Република Македонија со подршка за НАКС

  Почитувани,   Синдикатот на културата на Република Македонија (СКРМ) изразува апсолутна поддршка и солидарност на Независниот академски синдикат (НаКС) во борбата против изигрувањето на Законот за работни односи и формирањето на нелигитимен синдикат од страна на...

Соопштение од Независниот академски синдикат (НАкС)

    СООПШТЕНИЕ ДО ЈАВНОСТ   Независниот академски синдикат на 27.01.2020 во соработка со СОНК одржа прес конференција пред Споменикот на синдикалното движење помеѓу двете светски војни на којашто, медиумите и пошироката јавност беа уште еднаш известени  за акцијата за...

Соопштение од Независниот академски синдикат (НАкС)

    СООПШТЕНИЕ ДО ЈАВНОСТ   Независниот академски синдикат (НАкС) уште еднаш сака да  изрази незадоволство од престојното најавено зголемување на платите во високото образование од само 5 %. Веќе подолг период на разни начини НАкС се обидува да им укаже на ресорното...

error: Забрането копирање.