Независниот академски синдикат (НАкС) е демократска, невладина, непартиска организација на членовите на академската заедница во Република Македонија.

Во Независниот академскиот синдикат доброволно се зачленуваат вработените во јавните и приватните високообразовни институции и научноистражувачките установи (факултети, институти, високи школи, универзитети) и други сродни установи, државјани на Република Македонија. Академскиот синдикат е формиран со цел неговите членови на организиран начин да ги изразуваат и остваруваат своите посебни и колективни интереси, да ги подобрат своите професионални, економски, социјални, културни и други општествени интереси, како и правата од работен однос и правото на синдикално организирање.

Соопштение за јавност

Соопштение за јавност

  Ректорот на УКИМ брза за избори во услови на вонредна состојба   Веројатно поучен од народната поговорка „во матно најдобро се лови“, ректорот на УКИМ, проф. д-р Никола Јанкуловски ја продолжува постапката за избор на нов ректор во услови на вонредна состојба. Веќе...

Соопштение за јавност

Соопштение за јавност

  Соопштение по повод денот на сесловенските просветители  Образованието и науката ги создаваат решенијата за справување со кризата   Денот на сесловенските просветители Св. Кирил и Методиј, воедно и патронен ден на најстариот универзитет во државава и на сите...

ТРИБИНА: ПРОБЛЕМИ И ПРЕДИЗВИЦИ НА ФИНАНСИРАЊЕТО НА ВИСОКОТО ОБРАЗОВАНИЕ И НАУКАТА ВО РСМ

ТРИБИНА: ПРОБЛЕМИ И ПРЕДИЗВИЦИ НА ФИНАНСИРАЊЕТО НА ВИСОКОТО ОБРАЗОВАНИЕ И НАУКАТА ВО РСМ

  НЕЗАВИСЕН АКАДЕМСКИ СИНДИКАТ (НАкС) ПРОЕКТ: „ФИНАНСИСКА ТРАНСПАРЕНТНОСТ И ОТЧЕТНОСТ ВО ВИСОКОТО ОБРАЗОВАНИЕ И НАУКАТА ВО РСМ“     ТРИБИНА: ПРОБЛЕМИ И ПРЕДИЗВИЦИ НА ФИНАНСИРАЊЕТО НА ВИСОКОТО ОБРАЗОВАНИЕ И НАУКАТА ВО РСМ     АГЕНДА НА НАСТАНОТ   Датум: 24. февруари ...

Соопштение за јавност

Соопштение за јавност

  СООПШТЕНИЕ ЗА ЈАВНОСТ   Ја известуваме јавноста дека до Независниот академски синдикат (НАкС) пристигна известување во врска со нашиот поднесок доставен на 27.01.2020 до Државниот инспекторат за труд, во кој изнесовме наводи дека со спроведувањето на иницијативата...

НАкС со барање до Собранието на РСМ да го реализира најавеното покачување

НАкС со барање до Собранието на РСМ да го реализира најавеното покачување

Денес, Независниот академски синдикат (НАкС) испрати допис до Собранието на Република Северна Македонија, во кој бараме да се усвои Законот за дополнување на Законот за исплата на платите во РСМ по скратена постапка, со што ќе се реализира најавеното покачување на...

error: Забрането копирање.