Независниот академски синдикат (НАкС) е демократска, невладина, непартиска организација на членовите на академската заедница во Република Македонија.

Во Независниот академскиот синдикат доброволно се зачленуваат вработените во јавните и приватните високообразовни институции и научноистражувачките установи (факултети, институти, високи школи, универзитети) и други сродни установи, државјани на Република Македонија. Академскиот синдикат е формиран со цел неговите членови на организиран начин да ги изразуваат и остваруваат своите посебни и колективни интереси, да ги подобрат своите професионални, економски, социјални, културни и други општествени интереси, како и правата од работен однос и правото на синдикално организирање.

Крајно време е за наука

Крајно време е за наука

Крајно време е за наука! Втор конгрес на НАкС   Независниот академски синдикат (НАкС) на 31 октомври 2020 година ќе го одржи својот втор конгрес, заокружувајќи период од четири години од работењето на синдикатот. Во услови на пандемија, конгресот ќе се одржи онлајн....

За улогата на синдикатите за високо образование во нашите општества

За улогата на синдикатите за високо образование во нашите општества

Фокус: солидарност, финансирање, развој на синдикализмот, колективни договори, автономија версус автократија ГОСТИ: проф. Петар Перван (Nezavisni Sindikat Znanonosti i Visokog Obrazovanja), проф.Горазд Ковачиќ (Visokošolski Sindikat Slovenije - VSS) проф....

Сенаторите на УКИМ да ја преземат одговорноста и да ја повторат постапката за избор на Ректор

Сенаторите на УКИМ да ја преземат одговорноста и да ја повторат постапката за избор на Ректор

Сенаторите на УКИМ да ја преземат одговорноста и да ја повторат постапката за избор на Ректор   Зад нас се првите непосредни избори за ректор на најголемиот и најстариот универзитет во земјата. За разлика од досегашните избори, за прв пат секој член на...

НАкС – ЗА АВТОНОМИЈАТА И ОДГОВОРНОСТА

НАкС – ЗА АВТОНОМИЈАТА И ОДГОВОРНОСТА

НАкС – ЗА АВТОНОМИЈАТА И ОДГОВОРНОСТА Почитувани, Во изминативе два месеци, Независниот академски синдикат(НАкС) континуирано ја информираше академската заедница на УКИМ, јавноста и институциите за бројните неправилности во постапката за избор на ректор на УКИМ....

ДПИ да постапи по претставките пред да е предоцна

ДПИ да постапи по претставките пред да е предоцна

ДПИ да постапи по претставките пред да е предоцна Почитувани, На 1 јуни 2020 испративме претставка до Државниот просветен инспекторат (ДПИ) со барање да ја испита законитоста на постапката за распишување на изборите за членови на Сенатот на УКИМ од страна на ректорот...

Претставка ОД НАкС до Инспекторатот за незаконски избор на сенатори на УКИМ

Претставка ОД НАкС до Инспекторатот за незаконски избор на сенатори на УКИМ

Претставка од НАкС до Инспекторатот за незаконски избор на сенатори на УКИМ - МИА Скопје, 1 јуни 2020 (МИА) - Независниот академски синдикат (НАкС) денеска поднесе претставка до Државниот просветен инспекторат (ДПИ) за отпочната постапка за избор на членови на Сенатот...

Соопштение за јавност

Соопштение за јавност

  ДПИ да постапува за прекршувањето на Законот за ВО од страна на ректорот Јанкуловски   Државната комисија за спречување на корупцијата, денеска во соопштение до јавноста истакнува дека побарала од Државниот просветен инспекторат да постапува во однос на неколку...

Соопштение за јавност

Соопштение за јавност

  Ректорот на УКИМ брза за избори во услови на вонредна состојба   Веројатно поучен од народната поговорка „во матно најдобро се лови“, ректорот на УКИМ, проф. д-р Никола Јанкуловски ја продолжува постапката за избор на нов ректор во услови на вонредна состојба. Веќе...

Соопштение за јавност

Соопштение за јавност

  Соопштение по повод денот на сесловенските просветители  Образованието и науката ги создаваат решенијата за справување со кризата   Денот на сесловенските просветители Св. Кирил и Методиј, воедно и патронен ден на најстариот универзитет во државава и на сите...

ТРИБИНА: ПРОБЛЕМИ И ПРЕДИЗВИЦИ НА ФИНАНСИРАЊЕТО НА ВИСОКОТО ОБРАЗОВАНИЕ И НАУКАТА ВО РСМ

ТРИБИНА: ПРОБЛЕМИ И ПРЕДИЗВИЦИ НА ФИНАНСИРАЊЕТО НА ВИСОКОТО ОБРАЗОВАНИЕ И НАУКАТА ВО РСМ

  НЕЗАВИСЕН АКАДЕМСКИ СИНДИКАТ (НАкС) ПРОЕКТ: „ФИНАНСИСКА ТРАНСПАРЕНТНОСТ И ОТЧЕТНОСТ ВО ВИСОКОТО ОБРАЗОВАНИЕ И НАУКАТА ВО РСМ“     ТРИБИНА: ПРОБЛЕМИ И ПРЕДИЗВИЦИ НА ФИНАНСИРАЊЕТО НА ВИСОКОТО ОБРАЗОВАНИЕ И НАУКАТА ВО РСМ     АГЕНДА НА НАСТАНОТ   Датум: 24. февруари ...

Соопштение за јавност

Соопштение за јавност

  СООПШТЕНИЕ ЗА ЈАВНОСТ   Ја известуваме јавноста дека до Независниот академски синдикат (НАкС) пристигна известување во врска со нашиот поднесок доставен на 27.01.2020 до Државниот инспекторат за труд, во кој изнесовме наводи дека со спроведувањето на иницијативата...

НАкС со барање до Собранието на РСМ да го реализира најавеното покачување

НАкС со барање до Собранието на РСМ да го реализира најавеното покачување

Денес, Независниот академски синдикат (НАкС) испрати допис до Собранието на Република Северна Македонија, во кој бараме да се усвои Законот за дополнување на Законот за исплата на платите во РСМ по скратена постапка, со што ќе се реализира најавеното покачување на...

НАкС оствари средба со претседателот Пендаровски

НАкС оствари средба со претседателот Пендаровски

Во текот на вчерашниот ден (07.02.2020), Независниот академски синдикат (НАкС) оствари средба со претседателот на државата, г-н Стево Пендаровски. НАкС го претставуваа Маја Стевановиќ, Мирјана Најчевска, Бранимир Јовановиќ, Виктор Стефов и Елена Џукеска. На средбата...

Соопштение за медиуми

Соопштение за медиуми

    СООПШТЕНИЕ ЗА МЕДИУМИ     Сметајќи дека академската, како и пошироката јавност треба да биде објективно и целосно информирана во врска со делувањето на постојните синдикати во високото образование, за актуелното покачување на платите на вработените на јавните...

Соопштение од Независниот академски синдикат (НАкС)

Соопштение од Независниот академски синдикат (НАкС)

    СООПШТЕНИЕ ДО ЈАВНОСТ     Денес, 28.01.2020 година, претставници на НАкС остварија средба со Министерот за образование и наука Арбер Адеми и Заменик претседателката на Владата на РСМ Мила Царовска. Ја поздравуваме заинтересираноста на Владата да се вклучи во...

Синдикат на културата на Република Македонија со подршка за НАКС

Синдикат на културата на Република Македонија со подршка за НАКС

  Почитувани,   Синдикатот на културата на Република Македонија (СКРМ) изразува апсолутна поддршка и солидарност на Независниот академски синдикат (НаКС) во борбата против изигрувањето на Законот за работни односи и формирањето на нелигитимен синдикат од страна на...

Соопштение од Независниот академски синдикат (НАкС)

Соопштение од Независниот академски синдикат (НАкС)

    СООПШТЕНИЕ ДО ЈАВНОСТ   Независниот академски синдикат на 27.01.2020 во соработка со СОНК одржа прес конференција пред Споменикот на синдикалното движење помеѓу двете светски војни на којашто, медиумите и пошироката јавност беа уште еднаш известени  за акцијата за...

Соопштение од Независниот академски синдикат (НАкС)

Соопштение од Независниот академски синдикат (НАкС)

    СООПШТЕНИЕ ДО ЈАВНОСТ   Независниот академски синдикат (НАкС) уште еднаш сака да  изрази незадоволство од престојното најавено зголемување на платите во високото образование од само 5 %. Веќе подолг период на разни начини НАкС се обидува да им укаже на ресорното...

Соопштение од Независниот академски синдикат (НАкС)

Соопштение од Независниот академски синдикат (НАкС)

СООПШТЕНИЕ Независниот академски синдикат ја поздравува институционалната реакција на Државната комисија за спречување на корупција (ДКСК), во врска со неправилностите во работењето на Ректорот на УКИМ и Интеруниверзитетската конференција. За истиот случај реагиравме...

Соопштение од Независниот академски синдикат (НАкС)

Соопштение од Независниот академски синдикат (НАкС)

  СООПШТЕНИЕ ДО ЈАВНОСТ   На состанокот одржан на 16.01.2019 година, меѓу Министерот Адеми и неговиот тим од Министерството за образование и наука (МОН), од една страна, и претставниците на Независниот академски синдикат (НАкС), од друга, инициравме предлог за...

Соопштение од Независниот академски синдикат (НАкС)

Соопштение од Независниот академски синдикат (НАкС)

  СООПШТЕНИЕ ВО ВРСКА СО РАБОТЕЊЕТО НА ИНЕТРУНИВЕРЗИТЕТСКАТА КОНФЕРЕНЦИЈА   Заради заштита на јавниот интерес, чувствуваме должност  да ја алармираме пошироката јавност за неправилностите и злоупотребите во работењето на Интеруниверзитетската конференција, за...

Соопштение од Независниот академски синдикат (НАкС)

Соопштение од Независниот академски синдикат (НАкС)

СООПШТЕНИЕ од Независниот академски синдикат (НАкС)   На 16.01.2019, Независниот академски синдикат (НАкС) оствари средба со Министерот за образование и наука, Арбер Адеми и неговите соработници. Уште во септември 2018, НАкС ја поздрави одлуката на Владата...

Записник од првиот конгрес на НАкС

Записник од првиот конгрес на НАкС

ЗАПИСНИК ОД ПРВИОТ КОНГРЕС НА НАКС што се одржа на 29.10.2016 во просториите на Кино Култура, со почеток од 10 часот   Од 10 до 10:30 пристигаа делегатите и се регистрираа во Списокот на делегати на Првиот конгрес на НАкС, откако предадоа полномошно издадено од...

Scroll Up