Стевановиќ: Се атакува врз автономијата на високото образование

„Ректорот не демантираше дека тие предлози коишто се излезени во јавноста и за кои патем коментираат професори од УКИМ, не демантираше дека не се вистинити, а потврди дека излегол со предлози на барање на Интеруниверзитетската конференција.“
20 ноември 2022/by admin

Мимоза Ристова: Со намалување на буџетот за наука и истражување државата ги брка младите

Професорката Мимоза Ристова во дебата за ТВ Клан зборува за студентскиот стандард и за огромното намалување на буџетот за наука во 2023-та година, во кој за научни истражувања е предвидено намалување на средствата за 63% во споредба со буџетот за 2022-та година.
17 ноември 2022/by admin

Проф. д-р Џукеска: Треба да се остави простор за преговори, но право на синдикатите е да извршат притисок

Нашето барање е да се приклучиме кон останатите синдикади за усогласување на минималната плата а на средбите ќе разговараме и за подобрување на условите во високото образование.
13 април 2022/by admin

Обраќања на истражувачите за документот „Присуството на академскиот кадар и високообразовните установи во јавноста и нивното влијание врз заедницата“

Во прилог можете да ги најдете обраќањата на истражувачите проф. д-р Драгор Заревски, проф. д-р Мирјана Најчевска и проф. д-р Бисера Станкова, за документот Присуството на академскиот кадар и високообразовните установи во јавноста и нивното влијание врз заедницата.
26 декември 2021/by admin

Обраќања на истражувачите за документот „Квалитетот на наставата во високото образование и науката и услови за повисоки стандарди“

Во прилог можете да ги најдете обраќањата на истражувачите проф. д-р Петар Атанасов, доц. д-р Јован Близнаковски и проф. д-р Бојана Наумовска, за документот Квалитетот на наставата во високото образование и науката и услови за повисоки стандарди.
26 декември 2021/by admin

Обраќања на истражувачите за истражувањето „Унапредување на квалитетот на високото образование – студентски перспективи“

Во прилог можете да ги најдете обраќањата на истражувачките проф. д-р Неда Здравева и проф. д-р Мира Беќар, за документот Унапредување на квалитетот на високото образование – студентски перспективи.
26 декември 2021/by admin

Мирјана Најчевска: Ни требаат системски решенија

Создавањето клима за спроведување системски решенија е поврзано како со владејачката структура така и со самата академска заедница. Прво, на проблемот мора да се погледне низ перспективата на еден поширок контекст на разбирање на улогата на образованието и на функционирањето на демократската држава од страна на оние кои се дел од одлучувањето во државата.
16 декември 2021/by admin

Петар Атанасов: Многу ниско е оценет квалитетот на науката

Според Атанасов, истражувањето покажало дека едно од најважните прашања на кое треба да му се обрне најголемо внимание е младиот наставен и научен кадар: нивното примање, усовршување, напредување, финансирање на нивни проекти и истражување, поддршка за публикување и нивна промоција во значаен и вреден дел од нашата општествена стварност.
16 декември 2021/by admin

Мира Беќар: Не би ја обвинувала короната за сè

Според Беќар, во минатото се вовела задолжителна пракса без која студентите не можеле да запишат/заверат семестар ниту да дипломираат.
16 декември 2021/by admin

За предложениот колективен договор и платите во високото образование

Ние во НАКС сме свесни дека претстои уште многу труд додека да дојдеме до посакуваната цел, а таа не е само редовните професори да имаат пет пати поголема плата од најниската во државата, туку барем најстариот универзитет во Македонија, УКИМ да се вброи меѓу првите 100. И за таа цел ќе продолжиме и понатаму посветено да се бориме.
28 април 2021/by admin

Стевановиќ: Заробениот УКИМ како дел од заробена држава никогаш не се одзароби

Универзитетската професорка од Независниот академски синдикат Маја Стевановиќ, во „Утрински брифинг“ на „Слободен печат“ зборуваше колективниот договор во Министерството за образование за покачување на платите и кој врши притисок врз вработените.
28 јануари 2020/by admin

Беќар: Синдикатот е моќна алатка за промени

Професорката Мира Беќар ги охрабува младите да се зачленат во синдикатите за да можат на организиран начин да направат општествени промени и да ја контролираат власта, давајќи конкретни примери кои се придобивките од синдикалното членство.
7 август 2019/by admin